Kafamda Bir Tuhaflık - Orhan Pamuk

10:00 merababenseda 6 Comments

orhan pamuk kafamda bir tuhaflık
ellerim dondu şunu çekicem diye

     Son birkaç aydır tüm sosyal medyada, kitapçılarda; en çok gördüğümüz, en çok konuştuğumuz kitap sanırım Kafamda Bir Tuhaflık. O yüzden sizi çok sıkmadan, kısa bir yorum yapmak istiyorum.

     Benim Pamuk'tan ilk kitabım. Kitap Ağacı yılbaşı hediyeleşme etkinliği sırasında gelmişti. Hediye gelmeden önce de kitapçılarda bol bol içini açıp karıştırmıştım. O yüzden pek güzel bir hediye oldu benim için.

     Kitap, İstanbul'da çocukluğundan beri dikiş tutturmaya çalışan bozacı Mevlut'un (Mevlüt değil, Mevlut) hayatını merkez alarak şekilleniyor. Yan karakerler bolca mevcut. Mevlut'un babası, amcaoğulları, karısı, baldızları, arkadaşları hatta müşterileri. Zaman zaman onların dilinden de dinliyoruz hikayeyi.

     Mevlut'le akşamları boza satmaya çıkmayı çok sevdim. Karısı Rayiha'yla sessiz ama doyumsuz aşklarına imrendim. Amcaoğullarına yeteri derece gıcık oldum. Beni en en en çok hüzünlendiren, babasıyla İstanbul'a ilk geldiklerinde yıllarca yaşadıkları eve, 30 sene sonra geri dönmesiydi. O anı yaşadım, içim acıdı. Ben anılarından çok aşırı etkilenen bir insanım. O yüzden oldu sanırım ağlamam. Pamuk'un, kitabın sonlarında Mevlut'u orada yaşatması bana iyi geldi.

    Kitap yakın tarihe güzel bir ışık, o zamanların göçebe insanlarının İstanbul'daki hayatlarına başarılı bir tanıklık. Hiç sıkılmadım. Kitabı elime her aldığımda su gibi aktı. Bence eğer bu ara her şeyden sıyrılıp, keyifli bir yolculuğa çıkmak isterseniz kesinlikle önerim bu kitabı okumanız yönünde. Kitabı beğenmeyenler de mevcut ancak bu, kitaptan ne beklediğinize bağlı. Ben kafamı çok yormayan, kaliteli bir roman okumak istedim. İstediğimi de aldım. Okuyorsanız, okuduysanız yorum bırakmayı unutmayın. Keyifli ve bol okumalı bir gün dilerim.

Not: Boza yapmayı üniversitede öğrenmiştik. İsterseniz bi ara yazısını yazarım. Yapar içeriz :)
    

6 yorum:

  1. Orhan Pamuk ben de hiç okumadım :) Bu kitabı almak istiyordum, yazınızı okuyunca hiç soru işareti kalmadı kafamda hemen alacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka oku Özge, keyif alacağına eminim :)

      Sil
  2. boza anlat tabiii :) pamuktan sadece cevdet beyi okudum. bu yazarın dünyasına girmek gerekiyor. ben giremedim. ama elbette çok önemli yazar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam anlatcam, notlarımı bi gün deşiyim de yaziyim :) Valla yazarın dünyasına girdik bakalım, iyi bir başlangıç oldu Deep :)

      Sil
  3. merak ettiğim bir kitap hemen alıp okumalıyım:) bu arada yazılarınızı severek okuyorum bende bloğuma beklerim esen kal..

    YanıtlaSil