Stoker (Lanetli Kan) (2013)

13:00 merababenseda 4 Comments

stoker afiş

     Türkçe'ye Lanetli Kan olarak oldukça saçma ve filmden illa bir bilgi içerecek şekilde çevrilmiş olan Stoker ile herkese merhaba. 2013 yapımı, psikolojik gerilim türündeki filmin başrollerinde yeni gözdem Mia Wasikowska, Matthew Goode ve tüm botoksluğuyla Nicole Kidman var. Yönetmen ise, Güney Kore sinemasını yakından takip edenlerin çok sevdiği Chan-wook Park.

     Konumuza şöyle bir bakalım. India, annesi Evelyn ve amcası Charles arasında geçen oldukça düz bir senaryo. Düz diyorum, çünkü olay senaryoda değil bence, çekimlerde. India'nın babası öldükten sonra, hiç görmediği amcası cenaze günü çıkagelir. Zaten yeteri kadar asasyol olan India, bu ziyaretle iyice gerilir.Kızıyla arasındaki gerilim hiç bitmeyen anne Evelyn için ise, amca gelmekle çok iyi yapmıştır. Çok da iyi güzel yapmıştır.

stoker filmi

     Düğüm kızımız India ve amcası arasında aslında. Anne tamamen yan rolde diyebiliriz. Kız, uzaktaki sesleri duymak konusunda adeta bir uzman. Aynı zamanda kendisine dokunulmasından hiç hoşlanmıyor. Ahh seni deli kız. Evde anne ve kızla beraber yaşamaya başlayan amca, oldukça gizemli biri. Benim tek odaklandığım nokta, amcanın arkasından neler çıkacağıydı.

stoker piyano

lanetli kan filmi


     Filmde, şimdiden oldukça meşhur hale gelmiş iki sahne var. Biri, India'nın amcasıyla piyano çaldığı sahne, bir diğeri annesinin saçlarını taradığı sahne. İzlerseniz, ne dediğimi anlayacaksınız. Aslında bir nevi ensest ilişkiyle karşı karşıyayız. Ama gözümüze sokulmaya çalışılmamış. Her şey çok normal seyirde devam ediyor. Söylenmek istenen şey, diyalogla değil, vurucu sahnelerle anlatılıyor. Bunu filmlerde seviyorum.

     Anne-kız arasındaki gerilim, India'nın artık kendini keşfetmeye başlaması, bir yandan amcasının kendisine ilgisi, annesinin amcasıyla vakit geçirmesi, her doğumgününde hediye gelen ayakkabıların mesajı... Bunlardan neler çıkacağı merak konusu.

matthew goode
helal sana amca
     Mia Wasikowska, bence bu rol için başarılı bir seçim. Nicole Kidman'ı beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Sadece artık yaş alıp, histerik anne rollerini de oynadığını görmek iyi oldu. Amca rolündeki Goode, kimi eleştirilere göre oldukça kasıntı oynamış. Benim gözüme çok batmadı. Özellikle savunmasız, çocuksu halinden; gizemli, amca karakterine geçiş, o masum tipine yakışmış.

     Filmle ilgili eleştiriler kurgunun zayıf olması ve filmin yavaş ilerlemesi yönünde. Kurguya bir lafım yok. Çekim açıları, geçiş sahneleri çok çok başarılıydı. IMDb puanı 6.9, Rotten Tomatoes puanı ise 69 olan film, yönetmeniyle kıyaslanınca, başarısız bulunmuş. Anneme açtığımda da, yarısında kapatmış. Yorum yok. Ben beğendim efendim. Öneriyorum, pek de bir şey beklemeden izlenebilir.

     

4 yorum:

  1. bunu izlicem.

    mia wasikowska herıld yaniiiii tabiiii başka iyi filmleri de var oleeeey klasiklerde de oynuyooo :) bi de olga krylenko var yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok seviyorum Mia bebeğimi. Jane Eyre filan di mi evet aklımda ;)
      Olga da bende Beren Saat havası bırakıyo, güzel kadın :)

      Sil
  2. Merhaba blogunuz gerçekten çok başarılı ve bir o kadar da etkileyici blog keşif etkinliğinde fark ettim ve iyi ki keşfettim diyorum şuan :) Benim bloguma da beklerim sevgiler.. http://mutfaktakisen.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim. Uğrayacağım mutlaka. Benden de sevgiler :)

      Sil