The Departed (Köstebek) (2006)

10:30 merababenseda 2 Comments


     Merhaba, hoşgeldin sevgili okur. Bugün sana günlerdir yazılmayı bekleyen, başucu filmim olmayı başarmış The Departed'dan bahsedeceğim.

     Martin Scorsese abimizin yönetmenliğini yaptığı filmin başrolleri, kalp krizi nedeni. Jack Nicholson, Leonarda DiCaprio, tüm mıy mıylığıyla Matt Damon, Vera Farmiga, Mark Whalberg ... Say say bitmez muazzam bir kadro. 151 dakikalık oldukça da uzun bir süreye sahip.


     Konusu aslında biraz karışık. Yani her olay birbirine bir ilmekle bağlı ilerliyor. Leonardo, polis akademisinden mezun. Matt Damon da aynı şekilde. Matt'in çocukluğundan itibaren Nicholson ile yakın bir bağı var aynı zamanda. Ama Nicholson, azılı bir mafya lideri! dı dı dı dınnn. Çocukluğundan yetiştirdiği bir adamı akademiye sokup, ileride de O'ndan yararlanmak isteme düşüncesi var. Nitekim de bunu başarıyor.


     Ama Leonardo'cuğum için, işler pek de umduğu gibi gitmez. Mesleğini icra edebilmesi için kendisine bir gizli iş teklif edilir. Yapacak başka bir şey bulamayan ve mesleğini de geri kazanmak isteyen Leo, işi kabul eder. Artık, mafya babalarının arasına karışıp, kendilerine bilgi sızdıracaktır. Tabi Matt Damon şerefsizi de, polislikte gittikçe yükselmekte, Nicholson'a yardım etmekte. Konu bunun etrafında şekillenip, dallanıp budaklanıyor anlayacağınız. Bir süre sonra kedi fare oyununa dönüyor ama kim kedi kim fare, cevaplar sürekli değişiyor. Çok çok iyi bir nokta!

     Film ile ilgili yapacağım ilk yorum, sürükleyici olması. 151 dakika dedim, sıkılırım dedim ama hayır, ilgiyi hep ayakta tutmayı başarmışlar. Oyunculuklar zaten muazzam. Bebek yüzlümüz Leonardo'nun en iyi performanslarından biri olduğu söyleniyor. Kadın karakter Vera Farmiga da oldukça başarılıydı. Matt Damon'a yazının başından beri saydırmış olabilirim ama filmde gerçekten acayip gıcık oldum. Demek ki O da iyi oynamış, aferin. Film, f ile başlayan o malum küfürü en çok içeren filmlerdenmiş aynı zamanda. (Kaynak IMDB) 200 küsür kez duymanız mümkün. Ona göre.
     Filmin sonlarına doğru zirve yapan çok sahne mevcut. Ama özellikle bir asansör sahnesi vardı ki, kendime hakim olamadım. Sanırım o sahnede izleyen herkes benim gibi bir tepki vermiş. Resmen hiç abartmıyorum ağzım açık kaldı. Dehşet bir sahneydi! Aynı zamanda yanlış adres olayını da başarılı buldum. Ya film zeki bir filmdi genel olarak. İzleyin allah aşkına.

     Hong Kong menşeili bir filmden de uyarlama olduğu söylenen filmin, en iyi uyarlama senaryo da dahil 4 Oscar'ı, 3 de Altın Küre Ödülü mevcut. Tabi bunların dışında içinde BAFTA'nın da bulunduğu onlarca adaylığı var. IMDB Top 250 listesinde 45. sıradan kendisine bir yer kapan The Departed; IMDB'den 8.5, Rotten Tomatoes'tan da 91'i alarak beni hiç şaşırtmadı. Ayrıca Brad Pitt de yapımcılar arasında. Çok aşırı tavsiye ediyorum. İzlerseniz gelin konuşalım.

2 yorum:

  1. yapım yılında izlemiştim yıllar önce. hatta hong kong yapımını da izlemiştim. sekiz yıl sonra bir kez daha izlenecek kadara güzel. evetç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Çok nefis bir film. Hong Kong yapımı da izlenecekler listemde.

      Sil