Airplane! (Uçak) (1980)

12:00 merababenseda 2 Comments

airplane movie

     Yazarken bile sahneleri aklıma geldikçe güldüğüm bir filmi konuşacağız bugün. 1980 yapımı, 88 dakikalık. ZAZ ekibinden çıkma bir film Airplane. ZAZ ekibi  nedir derseniz; David Zucker, Jim Abrahams ve Jerry Zucker adlı müthiş yönetmenler demek. Bu ekip daha sonları yine çok iyi filmlere de yönetmenlik yapmış. Filmde üçü kısa sürelerde de olsa görülüyor. Oyuncu kadrosu da zamanın en iyi oyuncularından oluşmuş. Benim favorilerim Doktor (Leslie Nielsen) ve McCroskey (Lloyd Bridges, çok çok iyiydi, saygılar).

     Film bir absürt komedi. Felaket temalı. O zamanlar Hollywood'da pek meşhurmuş felaket filmleri. Bir uçakta balık yiyen yolcular, pilotlar da dahil zehirleniyor. Uçakta şansa bakın ki; 2. Dünya Savaşı'nda savaş uçağı kullanmış eski bir pilot var. Ted Striker. Savaşla ilgili pek iyi anıları olmayan Ted, ilk başlarda uçağı kullanmaya pek yanaşmasa da, aralarının nane limon olduğu sevdiceği de uçakta hostes olunca, kolları sıvar.

airplane movie
     Olay aslında bu kadar basit. Ama daha başlarken sizi güldürmeyi başarıyor. Köpek balığı kuyruğu ve ardından kameranın önünden uçağın geçmesi güzel bir başlangıçtı. Diyaloglar enfes. Kelime oyunları da çokça kullanılmış ancak malum, İngilizceden dilimize çeviride yakalanamamış bu oyunlar. İzlerken "ne alaka şimdi" diyebileceğiniz sahneler de var, baştan uyarayım.




     Ted'in terlediği sahne en çok güldüklerimden. O sahneyi Bedazzled'da (2000) da gördüğümde çok eğlenmiştim. Rahibeyle ilgili kısımlar, makyaj yapan kadın, evlenemeden ölücem triplerine giren hostesin ağladığı sahne ve daha bir çok gerçekten güldüren sahneler mevcut. Zaten filmde her sahnede bir absürtlük var. İstisnasız. Haber yapan gazetecilerin "şimdide bikaç resim alalım" diyip, duvardan çerçeveleri indirmesi ekstra bonus. Ay tüm sahneleri anlatasım varmış benimde, son olarak dans sahnesinde tek başına dans eden Ted'i izlerken, benim için de bi gülün. Harikaydı.

airplane movie

airplane filmi

     Filmin ufak süprizleri de var tabi. Ta daa Kareem Abdul-Jabbar. (ismi söylemesi daha kolay valla ya). Kendisinin çocukla girdiği diyalog ve basketbolcu olmadığını ikna etme çabaları hoştu. Gülümsetti. Küçük çocuğu sevemedim ama ya. İticiydi. Bir de çocuğun pilotla girdiği bi muhabbet vardı ki ben anlamadım. Ülkemize yine bi dokundurtmuşlar. Anlayanlar yazsın da öğrenelim. Ayrıca şişme bebeği çok seveceksiniz. Garanti ediyorum.

uçak filmi

     Eleştirmenlerce tüm zamanların en komik filmi seçilen Airplane, bir çok film listesinde de hatırı sayılır sıralarda kendine yer bulmuş. Devamlılık hatalarını ve tarihle ilgili yanlışlıkları IMDB de okursanız sonu gelmez, oralara çok takılmayın. Sonuç olarak IMDB den 7.8, Rotten Tomatoes tan 98 almış filmin bir de Altın Küre adaylığı bulunuyor. İkincisi de çekilen film, benden size şiddetle tavsiye.








2 yorum:

  1. ha haaaaa çok komik yaa dvd si var bende ha haaa bak son listemde var ya kirli çürük ve adi sonaaa zafer patenleri kaçırma amaaaa :) bi deee bu airplane ekibinin top secret adlı filmini izle bak hihihi ha ha haaaa allam ya bak bi dans sahnesi var val kilmerin. döndürüp döndürüp izliyom yaa :)

    YanıtlaSil
  2. Top Secret ı duydum bu filmi izledikten sonra, acayip merak ediyorum :D Dans sahneleri hep olay olmuş bu filmlerde ya. Söylediklerin de aklımda izlicem Deep :)

    YanıtlaSil